Антиоксидантите — лекарства-чудо или просто необходими вещества

Мечта на хората от столетия на сам е как да забавят старостта. Тайната на младостта все още като че ли не е разгадана. Има обаче надежда. От няколко години гражданственост получиха група вещества, които явно могат да забавят стареенето. А и да не се разболяваме толкова често. Това са антиоксидантите. За яснота ще си припомним малко химията. При всяка обменна реакция в тялото на човека се образуват оксиданти или свободни радикали. Свободен радикал е високореактивна молекула кислород, която има един свободен електрон във външната си орбита. Свободните радикали са много опасни за клетките. Смята се, че всички болестни процеси се дължат на тези свободни радикали, които могат да предизвикат верижно увреждане на клетките, на имунната система, и да доведат до редица заболявания.

Антиоксидантите свързват тези свободни радикали и те вече не са толкова опасни за клетките на организма. В организма има естествени антиоксиданти а “внесените” с храната от вън помагат за равновесието мужду окислетелните и антиокислителните процеси в организма. Антиоксидантите са група от витамини, микроелементи, ензими, и раститеилни биологични вещества. Най-известният и употребяван антиоксидант е витамин Е. Той има свойството да се вгражда в клетъчната мембрана и да я прави устойчива на свободните радикали. Тук се нареждат и витамин С, провитамин А (т.н. бетакаротин), и коензим Q10, който е участник в дишането на клетките. Микроелементите селен и цинк също са антиоксиданти. С напредването на възръстта антиоксидантите намаляват в организма. Нарушаването на естественият баланс на веществата в организма води до умирането на мозъчни нервни клетки. Загиват и кожни клетки и кожата губи своята еластичност и мекота. Доказано е, че преди инфаркт или инсулт, за 4–5 дни в кръвта се увеличава оксидиращото (окисляващото) вещество малондилдехид. Това вещество се натрупва във вътрешната стена на кръвоносните съдове и може да предизвика тяхното увреждане. С помоща на посочените антиоксиданти, това вещество може да се обезоръжи.

В основата си антиоксидантите са безвредни. Въпреки това, те трябва да се приемат при нужда и при съвет от лекар специалист. Те обикновенно не са необходими на здрави хора преди 55–60 години. Добре е да ги вземат обаче всички хора с повишени стойности на кръвното налягане и със сърдечно-съдови проблеми.

Антиоксидантите могат да се взимат в комбинация. Ще посочим някой дневни нужди от тези вещества:

  1. Витамин Е — 80 международни единици
  2. Витамин А — 2500 единици, но да се следят показателите на черният дроб след 20-ден
  3. Витамин С — 100 милиграма
  4. цинк — 7 милиграма
  5. селен — 150 микрограма

Желателно е също да се търсят хранителни продукти — плодове и зеленчуци — чрез които естествено в организма да постъпват тези модерни и нужни антиоксиданти.

Д-р Боримир Фурнаджиев