Страх от Доктора — Четиво за Жени

След емоционална вечер се събуждате с липса на глас. Не ви се пуши. Боли ви гърлото. И изведнъж си спомняте за съседа, който скоро оперираха в ИСУЛ от нещо лошо. Е, той е мъж, но все пак. Облива ви студена пот. Страх ви е да отидете на лекар. Отлагате го за след 2–3 дни да мине от само себе си. Но гласът ви не се възстановява. Оснава дрезгав. Като че ли имате и лек задух. Не ви познават по телефона най-близките. Събирате все пак цялата смелост и тръгвате към доктора. Седите пред кабинета и стомахът ви се е свил. Не ви се яде, за пушене да не говарим. Тия гадни цигари. Трябва вече да влезете на преглед — ръцете ви са изпотени, краката леко изтръпват. Спомняте си като дете, че така се чувствахте когато мама ви водеше на зъболекар. С ония гадните машинки.

Ситуацията е позната — скрит или явен страх от среща с лекаря изпитват повечето хора.

Едни се боят от процедури-инжекции, други от поставяне на страшна диагноза. В много случаи, смятат психолози, отговорен за този страх е първият преглед в детството. Ако лекарят не е бил внимателен, до края на живота си може да изпитвате боязън от бялата престилка.

Психоанализата смята че допълнителен фактор за стрес преди прегледа може да са и проблеми в личния живот.

Ако сте безработна, след дълга раздяла с човек, или гледате възрастните си родители, вие сте “смачкана” пред кабинета. Така е защото очаквате че жестоката диагноза е последната капка от която чашата ще прелее. Смятате, че след диагнозата идва краят на света.

Дори много обстоятелства да се стичат в този момент неблагоприятно, не се предавайте духом. Помъчете се да си спомните и приложите няколко “трика”, които препоръчва и съвременната психоанализа:

  • – обърнете се към лекар и поговорете с него, макар и той да е с различна специалност от тази от коята се нуждаете. Желателно е лекаря до някъде да ви е и добър познат или приятел, можещ да поеме част от вашия проблем. (Вече и у нас има “домашни” лекари в истинския смисъл на думата.)
  • – планирайте предварително деня на прегледа. Помолете приятелка да ви придружи; докато чакате реда си, планирайте нещо за близкото бъдеще. Насрочете дори конкретен ден и дата.
  • – ако сте контактни, това е добре за вас. Поговорете с човека до вас, но не за неговите болести. Дори за времето ще свърши работа. Няма да научите нещо ново, но пък и какво ви пука дали вали, важно е приказка да става.
  • – ако сте музикални може да си тананикате нещо или да си сложите слушалките на уолкмена на дъщеря ви (правят го масово на Запад).

Ака все пак тези дребни трикове за самоуспокоение не помогнат, трябва да се замислите сериозно за вашето психическо състояние. Вече и у нас има психотерапевти. Намерете някой от тях за съвет.

Д-р Боримир Фурнаджиев