Отравяния с лекарства

Уважаема редакция,

Преди месец по повод раздяла с приятеля си, дъщерята на сестра ми на 16 години се нагълта с лекарства. В болницата в Русе ни казаха, че няма нищо страшно. Бихте ли написали нещо за отравянията с лекарства.

Цветанка Василева — Русе

Много млади хора, особено девойки при стресови състояния, раздяла с приятел, слаб успех в училище и пр. посягат към медикаменти не само за успокоение но дори и за самоубийство.

Порари деликатността на темата, няма да цитираме конкретни имена на лекарства. Ще разгледаме само най-общо двете основни групи лекарства — антидепресанти и транквилантите.

И двете групи лекарства се употребяват в последно време — за съжаление в големи количества. При предозиране с антидепресанти рядко се стига до летален изход (дозата трябва да надхвърли 50 пъти дневната) но се явяват невро-вегетативни състояния, които са доста тежки, както за болния, така и за лечение. Това са психомоторни възбуди, силно разширени зеници, тонично-клонични гърчове, дори епилептичен припадък. При по-голямо отравяне болният изпада в сомнолентност и кома. Нарушава се дишането и сърдечната дейност.

При отравяне с транквилизатори може да се яви двойно виждане, разширени зеници, сухота в устата, забавена реакция при говор и общи забавени реакции, и тремор на крайниците.

Лекарите също трябва да са на ясно, че при венозни вливания — бързо и високи дози — транквилизаторите могат да доведат до опасна пареза и дори парализа на дишането.

В последно време и една трета група влиза в съображение, т.н. група на психостимулантите с които злоупотребяват спортистите (допинг средства), студенти и др. При предозиране те предизвикват психомоторна възбуда, артериална хипертония, ускорен пулс, изпотяване, а при по-високи дози колапс и кома.

При всички случай на съмнение за отравяния с медикаменти, незабавно трябва да се хоспитализира лицето в интензивни отделения, с последващи промивки на стомаха и лечения с медикаменти регулираци дейностите на организма по системи.

Д-р Боримир Фурнаджиев